Idag är det som bekant semmeldagen, eller fettisdagen som det så fint kallas. Jag har aldrig någonsin förstått hysteriken över semlor, det är inget jag direkt suktar efter om man säger så. Men trots det så ställde jag mig och bakade mina första semlor någonsin idag. Jag gjorde några klassiska med mandelmassa och sedan gjorde jag även några med nutella. Måste säga att jag blev nöjd för att vara första gången. Se recept på självaste bullarna längst ned i inlägget.










för 16 stora semlor:
50 g röd jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk nymalen kardemumma
1 tsk salt
14 dl vetemjöl (840g)
150 g rumsvarmt smör
50 g röd jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk nymalen kardemumma
1 tsk salt
14 dl vetemjöl (840g)
150 g rumsvarmt smör
+ 1 ägg att pensla med

1. Ljumma mjölken till ca 30 garder.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken.
3. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt och allt vetemjöl. Börja att arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand tills degen lossnar från kanterna av bunken.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-60 minuter.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 2 delar. Dela varje del i 8 bitar för stora bullar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
Det finns oändligt med olika fyllningar som passar en semla,
så välj någon som passar dig. Jag använde mig av riven mandelmassa som jag blandade med
urgröpet från bullarna och lite mjölk. Och i några semlor använde jag enbart nutella som fyllning.
Spritsa tillsist på vispad grädde, lägg på locket och pudra över florsocker.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken.
3. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt och allt vetemjöl. Börja att arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand tills degen lossnar från kanterna av bunken.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-60 minuter.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 2 delar. Dela varje del i 8 bitar för stora bullar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
Det finns oändligt med olika fyllningar som passar en semla,
så välj någon som passar dig. Jag använde mig av riven mandelmassa som jag blandade med
urgröpet från bullarna och lite mjölk. Och i några semlor använde jag enbart nutella som fyllning.
Spritsa tillsist på vispad grädde, lägg på locket och pudra över florsocker.
0