Choklad kola
Nu delar jag återigen med mig utav ett busenkelt recept som passar ypperligt på gottis bordet på julafton, eller varför inte ge bort dem som en julklapp? Se receptet längst ned i inlägget. 

2 dl socker
1 dl kakao
1 dl tjock grädde
1 dl sirap
2 tsk vaniljsocker
100 g smör

Häll socker, vaniljsocker, socker, sirap, smör och grädde i en tjockbottnad kastrull.
Rör ihop medan det kokar upp och sänk sedan värmen så kolan sjuder.
Låt kolan sjuda 15-30 min, gör kultestet några gånger däremellan så att du vet när kolan är klar.
Kultestet gör du genom att droppa i lite kola i ett kallt glas vatten och känn om det stelnar
och går att rulla till en kula. Sjud på tills det blir en fast kula. 

Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll smeten över och låt svalna. Efter en stund kan du
dra vågräta och lodräta linjer med en förskärare. Gör detta lite då och då tills kolan är sval och fast
När kolan är fast så kan du klippa i skårorna med en sax. Förvara kolorna i kylen, men låt de stå en stund i rumstemperatur innan du serverar dem. 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress