Detta är en underbart god köttfärs- och potatis gratäng. Jag åt den första gången hos min mormor och tyckte det var så gott att jag bad om receptet. Rekomenderas verkligen :) Det är även en jätte bra bjud rätt, om man ska ha över gäster på middag t.ex.
Se recept längst ned i inlägget.
för 6 personer
1,5 kg potatis (ca 16 medelstora potatisar)
Salt
500 g köttfärs
2 stora lökar
1/2 dl soya
2 msk vetemjöl
500 gram krossade tomater
4 msk tomatpure
2 köttbuljongstärningar
3 dl vatten
Svartpeppar
4 dl riven ost
3 dl vispgrädde
Se recept längst ned i inlägget.



1,5 kg potatis (ca 16 medelstora potatisar)
Salt
500 g köttfärs
2 stora lökar
1/2 dl soya
2 msk vetemjöl
500 gram krossade tomater
4 msk tomatpure
2 köttbuljongstärningar
3 dl vatten
Svartpeppar
4 dl riven ost
3 dl vispgrädde

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Hacka löken och bryn den tillsammans med köttfärssen i en stor stekgryta/stekpanna
3. Tillsätt soya, mjöl, krossade tomater, tomatpure, vatten och buljongtärning. Krydda med svartpeppar.
4. Låt allt puttra i ca 10 minuter.
5. Skala potatis och skär dem i tunna skivor
6. Smörj en ugnssäker form, varva potatis och köttfärs. Krydda potatisen med lite salt.
Avsluta med köttfärs.
7. Blanda ihop grädde och ost i en bunke och bred ut det över köttfärssen.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 50-60 minuter. (känn med sticka att potatisen känns klar)
9. Servera med rårivna morötter!
2. Hacka löken och bryn den tillsammans med köttfärssen i en stor stekgryta/stekpanna
3. Tillsätt soya, mjöl, krossade tomater, tomatpure, vatten och buljongtärning. Krydda med svartpeppar.
4. Låt allt puttra i ca 10 minuter.
5. Skala potatis och skär dem i tunna skivor
6. Smörj en ugnssäker form, varva potatis och köttfärs. Krydda potatisen med lite salt.
Avsluta med köttfärs.
7. Blanda ihop grädde och ost i en bunke och bred ut det över köttfärssen.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 50-60 minuter. (känn med sticka att potatisen känns klar)
9. Servera med rårivna morötter!
0