Dumle och hallon tårta
Häromdagen fick jag en förfrågan att göra en födelsedagstårta. Även om tårtor inte är min starka sida så tycker jag det är roligt att bli tillfrågad och sa naturligtvis ja. Jag fick fria händer vilket kändes extra roligt. Jag gjorde 2 olika fyllningar som gifte sig helt otroligt bra tillsammans. Det blev dumlefluff och hallonmousse. Tårtan gick hem hos alla och den fick måånga fina komplimanger. 
Min brorsdotter var med mig när jag gjorde tårtan. Hon fick en slickepott och skålen med det överblivna från dumlefluffen, det tyckte hon var himla smaskigt ;) Se recept på fyllningarna längst ned i inlägget.


Till dumlefluff:
180 gram dumle kolor (24 stycken)
3 dl vispgrädde

Till hallonmousse:
200 g frysta hallon
100 g philadelphia
1 dl florsocker
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Dumlefluffen bör göras kvällen innan då den MÅSTE vara tillräckligt kall när den vispas upp!
1. Värm upp grädden i en kastrull. Det får absolut inte koka.
2. Ställ kastrullen åt sidan och rör ned dumlekolorna i grädden tills de smält.
3. Häll upp i en skål och ställ i kylskåp minst 6 timmar, men helst över natten.
4. När blandningen är helt genomkall så vispar du upp den till ett härligt fluff

Hallonmoussen gör du såhär:
1. Koka upp de frysta hallonen i en kastrull. Låt koka 2-3 minuter. 
Passera hallonen genom en sil och låt dem svalna en stund. 
2. Blanda hälften av hallonsaften med färskosten och florsockret i en bunke.
3. Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningar på förpackningen.
4. Vispa grädden
5. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonsaften i en kastrull på låg värme ca 1-2 minuter.
Låt svalna en stund och blanda sedan ned det i hallon-färskosten.
6. Blanda tillsist ned den vispade grädden. Låt stelna en liten stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress